Українська вишиванка - оберіг твоєї долі

Кожен народ має свої звичаї, традиції, свої обереги. Багата й наша Україна на свої символи-обереги, які береже й шанує український народ, передає їх від покоління до покоління. Народне прислів’я каже : «Без верби і калини нема України», але нема України й без вишиванки. Україна славиться на весь світ своїми вишитими рушниками та сорочками – вишиванками.

Українська вишивка, як і українська пісня, є знаковими для нашої традиційної культури. Без любові до української пісні, без розуміння символіки української вишивки не станеш справжнім українцем. Наші пращури вважали, що сорочка має чарівну силу, захищає від ворогів, тобто сорочка була оберегом.

З метою пробудження в учнів інтересу до історії народної вишиванки, до виникнення вишиванки та її традицій , спонукання вихованців до відновлення національних традицій, їх збереження та впровадження в життя в Єланецькому професійному аграрному ліцею 24 травня було проведено традиційне свято «Українська вишиванка – оберіг твоєї долі!». Учні дізналися багато цікавих порад і навичок щодо української вишиванки, почули обрядові навики як і з чого можна створити вишиванку. Ведучі Задира О.О., Ткаченко Л.А. розповіли про матеріал для всіх вишиванок і вибір кольору, який має особливе значення для кожної вишиванки. До уваги глядачів було запропоновано мультимедійні версії «Вишиванка – святиня українців!», «Особливості української вишиванки». Учні Іванов В., Балан Л, Ніколаєнко Т, Соболевська Н, Буша Т., Чопенко Л. продемонстрували на подіумі красу та різнобарвність української вишиванки.

Зараз – особливий час. Ми звертаємося до джерел народної творчості, до народних традицій. І як радісно усвідомлювати, що вони сьогодні оновлюються, оживають, і мабуть, чим ми більше будемо їх знати, тим життя наше буде більш значущим та духовно багатшим.

Тож хай у ваших оселях розквітнає калина, оживають птахи й квіти на вишитих полотнах наших предків! Ми з вами українці яких об’єднує у велику родину любов до рідної землі, до пісні і до вишиванки.

/Files/images/2017/05_traven/vishivanka/IMG_20170524_082726.jpg

Кiлькiсть переглядiв: 0

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.